Articles @ www.deleidsekaaskoe.nl:

Please login

username

password

Forgot password?

Forgotten password retriever

Please enter your email address:

30+ Leidse Kaas - gezond en lekker

Wij van Kaasboerderij De Leidse Kaas Koe bereiden op traditionele wijze de Boerenkaas en vele andere zuivelproducten.
Leidse Kaas, ook wel 'komijnenkaas', is een traditionele kaas. Vrijwel iedereen kent de ‘Leidse Kaas’ van naam, maar niet iedereen weet wat Leidse Kaas zo uniek maakt.

Boeren Leidse Kaas wordt bereid uit afgeroomde magere melk, dat overblijft na de boterbereiding. Dit maakt dat Leidse Kaas een steviger kaas is, met een laag vetgehalte (30+). Daarmee is deze kaas zeer mager, net als de ‘fabriekskazen’, die worden aangeprezen om slank te blijven.

Dit in tegenstelling tot de gewone ‘volvette’ Goudse kazen(48+), die de meeste kaasboerderijen maken. Een geringe zouttoevoeging en toch een pittige smaak maakt dat de Leidse Kaas eigenlijk geen concurrentie heeft. De kaas doet qua geur en smaak niet onder voor uitheemse Franse kaassoorten.

Door de toevoeging van komijnzaad aan de Leidse Kaas blijft deze ook nog eens langer houdbaar dan volvette kaas. Destijds was dit, samen met het afromen, noodzakelijk om scheepsproviand tot wel twee jaar eetbaar te houden.

Het meest belangrijk is natuurlijk dat Leidse Kaas erg lekker is!

Hier ziet u welke kazen wij naast de traditionele Leidse kaas nog meer leveren!

Uniek en beschermd

De Boeren Leidse Kaas is een erkend streekproduct en wordt wereldwijd geproduceerd door slechts 11 erkende kaasbedrijven, allen gelegen in de regio Leiden. De Leidse kaas is herkenbaar aan het keurmerk, met de Leidse sleutels, welke afkomstig zijn uit het wapen van de stad Leiden. Dit keurmerk staat voor de karakteristieke kenmerken van de kaas. De kwaliteit wordt sinds 1927 bewaakt door de vereniging van Boeren Leidse kaas makers. Sinds 1992 is de kaassoort als uniek streekproduct onderkend en wordt deze beschermd door De Europese Unie.

Samen met het vakmanschap van de betrokken boeren leidt dit tot unieke kwaliteitskaas. We hebben elk jaar in onze nabijheid opnieuw kaasboerderijen als landelijke prijswinnaars.

Elke 30+ gezonde en lekkere Boerenkaas heeft een gewicht van 10 tot 12 kilo. Het dorp Zoeterwoude staat bekend om zijn uniek veenweidegebied. Dit gebied heeft een speciaal graskarakter die de smaak van de Boerenkaas aantoonbaar bijzonder maakt.

Leidse Kaas links

Meer weten over leidse kaas?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Leidse_kaas
(Leidse Kaas op wikipedia)

www.boerenleidsekaas.nl
(Vereniging van boeren Leidse Kaasmakers)

eten-en-drinken.infonu.nl/producten/700-wereldkazen-leidse-kaas
(Een nadere toelichting op specifiek de Leidse Kaas)

www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/leidse+kaas/
(Lekker eten recepten met Leidse Kaas)

www.boerderijzuivel.nl
(Boerenkaas en boerenzuivel recepten, cum laude zuivel en kaas awards)

Zuivelboerderij De Leidse Kaas Koe: Boerenkaas, Leidse Kaas en zuivel uit Zoeterwoude.